Av Mia Bengtsson | | Mars 16, 2016

Mår du bra när du talar inför andra?

Elisabet, vår retorik specialist, gästbloggar igen. Den här gången om ”lusten att tala”.  Välkommen!

 

Du har säkert lyssnat på en föreläsare någon gång som du tyckte var riktigt underhållande. Du kanske inte skrattade högt men du kände ett inre leende, du mådde bra. Tänkte att ”sådär rolig skulle aldrig jag kunna vara”. Tillhör du den stora gruppen som har fullt upp med att hålla en muntlig presentation överhuvudtaget?

I resultatet från den senaste VD Barometern (2015) kan man se att många ledare anser sig behöva utveckla sin presentationsförmåga. Då tänker man nog inte på lusten i första hand. Men den ska inte underskattas – det kändes ju bra när du lyssnade på den där roliga talaren, eller hur? När vi mår bra slappnar vi av och öppnar våra sinnen. När talaren mår bra, mår vi som lyssnar också bra. När du som talare känner dig bekväm där framme är vi alltså mer mottagliga för ditt budskap.

Det gäller att försöka hitta lusten i mötet med dina åhörare. Ofta är de ju dina

Elisabet, retorikspecialist på Sällma

Elisabet, retorikspecialist på Sällma

medarbetare, som du känner ganska väl och kanske skämtar med vid kaffeautomaten. När vi tränar retorik och presentationsteknik med våra kunder är humorn en viktig del av träningen. Vi skojar och skrattar och tillsammans hittar vi de där situationerna när vi känner igen oss i varandra.

Måste man då vara så himla rolig hela tiden? Nej, det behöver man faktiskt inte alls. Det handlar ofta om att identifiera igenkänningspunkter. Såg du den där sketchen på melodifestivalen med Sarah Dawn Finer om hur vi äter sill och dricker nubbe hela tiden?

Vi skrattar för att vi känner igen oss, vare sig vi vill det eller inte. Du kan också hitta igenkänning med dina åhörare, från er gemensamma verksamhet. När det gäller valsituationer till exempel kan vi alla känna igen oss, i stora som små beslut; Väljer du den traditionella glasmästarsillen eller den nya uppstickarsillen på företagets påskbuffé?


I och med detta önskar jag er en härlig påsk!

// Mia

Affärskonsult Mia Bengtsson på Sällma

Mer om Mia Bengtsson

Organisations- och ledarskaps­utveckling med fokus på förändrings­arbete.