Av jonssonweb | | Januari 20, 2016

Kan man göra en pudel i förväg?

Att ha rent mjöl i påsen. Att mota Olle i grind. Att mota journalister i grind. Att ta död på ett scoop innan det blir ett scoop. Genom att i förväg informera om en situation som hon kände på sig var kontroversiell, försökte utrikesminister Margot Wallström göra just detta.

Var det en bra kommunikativ strategi? Ja och nej. Jag börjar med nej; Med facit i hand vet vi att nyheten ändå utlöste ett drev mot henne, både som politiker och som privatperson. Vi blev provocerade av hennes aningslöshet och hennes försök att undgå ansvar genom att framställa lägenhetserbjudaren i dålig dager. Kanske blev bara hela scoop-grejen än mer utdragen. Och ja (med tvekan); Möjligen tyckte några att hon i alla fall försökte vara uppriktig när hon ville visa upp mjölpåsens innehåll i förväg. Mitt svar blir alltså: Nja. Rekommenderas inte.


Elisabeth-Sjöö-Pers, retorikspecialist

Texten ovan är en kommentar, angående mediadrevet mot Margot Wallström och hennes lägenhetsaffär, skriven av min proffsiga kollega Elisabet som är retorikspecialist.

Det är en förmån att ha en retoriker i sin närhet. Hon hjälper oss att se till att texter och budskap hanteras på rätt sätt. Det borde vara ”alle mans” möjlighet att ha en sådan kompetens vid sin sida. Tänk vad mycket enklare kommunikation skulle bli. Tänk vad tydligare information från ledare till medarbetare skulle vara. Och tänk vilken skillnad en presentation gör om den är genomtänkt och förberedd enligt Elisabets kriterier och tips. Och till sist, tänk vilket högt förtroende du får för en person som agerar retorisk professionellt.

Jag drog nytta av Elisabets kompetens i höstas, i samband med ett ledarutvecklingsprogram. Efter en heldags träning i retorik för ledarna som deltog fick vi mycket konkret, positiv feedback; Som ledare behöver man få påminnelser och återkoppling om hur man uppfattas, vilka ticks man har lagt till sig med (för det har vi ju alla!?), hur man agerar och uttrycker sig.

När fick senast du återkoppling om hur din retorik uppfattas?

Må väl // Mia

Affärskonsult Mia Bengtsson på Sällma

 

Mer om Jonas Jonsson

Suspendisse at pellentesque sem. Vestibulum lobortis egestas massa, at pulvinar tortor rutrum luctus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Pellentesque sit amet ante rhoncus, aliquam neque eget, porta erat.