Av jonssonweb | | Oktober 13, 2016

Länge leve ledarskapet!

Dom som känner mig vet att jag attraheras av ledarskapet och chefsrollen. Min första ledarroll fick jag redan när jag var 20 år. Egentligen alldeles för tidigt, vad visste jag då om att leda och utveckla andra, hantera svåra situationer, att målstyra organisationen och allt annat som hörde till uppgiften. Men jag hade tur och goda mentorer som gjorde att jag inte blev rädd och istället klarade det riktigt bra. Det är lätt att annars bli skrämd av att kliva in i en ledarroll oförberedd om vad det innebär.

Det kräver också ”påfyllnad” för att fortsätta utvecklas som ledare, för att våga ta sig an större utmaningar och vara ”up-to-date”. Har du varit chef länge kan det dessutom hända att du blir blasé, inte hittar din drivkraft till att fortsätta utveckla dig och dina medarbetare. En chef i ett av mina ledarprogram sa vid ett tillfälle –”Mia, nu känns det roligt att vara ledare igen. Det var länge sen”.

Ja, det finns olika skäl till fylla på med kunskaper, inspiration och nya verktyg.

När får man saker att hända?

När jag frågar min kollega Johanna om vad hon har för egen erfarenhet från ledarutbildning svarar hon så här:

Jag har många gånger funderat över vad det är som gör att en utbildning känns bra eller inte. Ibland går man från en kurs full av

energi, men när man lite senare tänker tillbaka på kursen vet man inte riktigt vad den gav. Ofta går du på en utbildning, t.ex. två dagar, sen direkt tillbaka till vardagen och med alla krav och förväntningar. Då är det lätt att falla in i gamla hjulspår och missa att ta till sig det man lärt sig.

Jag har nu varit på Sällma ett tag och ser att Sällma-modellen passar bra in på många av de utbildningar som jag tycker har fungerat bra. Det som är nyckeln är möjlighet till reflektion och att testa det nya mellan utbildningstillfällena.

 

Utifrån våra samlade insikter startar vi snart upp ett ledarutvecklingsprogram där vi mixar det bästa av det bästa och varvar utvecklingsdagar i grupp med individuella träffar. Tanken är att ge chefer i olika faser just den påfyllnad vi själva som ledare behövde för att prestera som bäst. Tanken är också att ge tiden för reflektion och möjlighet att testa nya insikter mellan träffarna.

Vad tror du om det? Kan du känna igen dig? När får man saker att hända?

 

Bästa hälsningar // Mia

Affärskonsult Mia Bengtsson på Sällma

 

Mer om Jonas Jonsson

Suspendisse at pellentesque sem. Vestibulum lobortis egestas massa, at pulvinar tortor rutrum luctus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Pellentesque sit amet ante rhoncus, aliquam neque eget, porta erat.